Galeri Booth Imtiyaaz

Lawati booth kami di Pasar Tani di Johor (tempat akan di beritau)

.
Pasar Tani di Larkin, JB
Pasar Tani di Indahpura,Kulaijaya,Johor
Pasar Tani di Indahpura,Kulaijaya,JohorPasar Tani Di Taman Universiti, Johor
UNIK - Basikal di import dari jepun, digunakan oleh penjual susu untuk menghantar susu dari rumah ke rumah.Susah dah nak dapat basikal ni kat jepun...Harga lebih RM700

23 Mei 2010 ; Van Satu Malaysia - bertemu di pasar tani, sebelah booth imtiyaaz, menjual minyak unta

Basikal yang digunakan oleh posmen di Jepun untuk menghantar surat


Petikan dari Abang Mat..thanks abang mat..Informasi mu begitu berharga...
MENGANTUKNYA! Setiap kali selepas makan tengah hari mesti mengantuk.
Kadangkala rasa tidak larat hendak buka mata. Rasanya bukan sebab tidak cukup tidur sebab tiap-tiap malam aku tidur nyenyak," rungut seorang rakan yang beberapa kali tersengguk-sengguk depan komputer.
Sememangnya, mengantuk selepas makan bukan disebabkan kurang tidur, sebaliknya ia menandakan kita dahaga dan badan tidak cukup air. Ramai tersilap menafsirkan keperluan badan terhadap air dengan rasa lapar.
Dahaga bukan petanda terbaik untuk memberitahu badan memerlukan air kerana sensitiviti terhadap dahaga semakin berkurang apabila umur meningkat, terutama pada orang tua. Badan kita hanya boleh mengawal keseimbangan air hingga satu peringkat tertentu.
Paras garam akan meningkat apabila simpanan air dalam badan berkurang. Otak akan mengesan perubahan keseimbangan ini dan memberi isyarat kepada buah pinggang untuk mengurangkan kehilangan air serta mencetuskan rasa dahaga.
Bagaimanapun, cetusan rasa dahaga ini berlaku lewat. Biasanya apabila kita berasa dahaga, badan sudah kehilangan kira-kira dua cawan cecair badan. Kehilangan ini boleh menimbulkan pelbagai implikasi.
Air adalah unsur penting dalam badan. Badan lelaki membabitkan 65 peratus air dan 55 peratus bagi wanita. Air bertindak sebagai pelarut, penyejuk, pelincir dan agen pengangkut nutrien ke seluruh badan.
Kandungan air dalam badan setiap orang adalah berbeza mengikut kandungan lemak masing-masing. Secara umumnya, jumlah peratusan air dalam badan orang yang tidak banyak lemak adalah lebih tinggi. Kira-kira 70 peratus berat otak, 75 peratus berat jantung, 90 peratus berat paru-paru dan 82 peratus kandungan darah membabitkan air.
Badan mengalami kehilangan air sepanjang masa iaitu hampir 80 peratus sehari, walaupun kita tidak aktif. Kehilangan ini berlaku melalui air kencing, najis, peluh dan pernafasan. Setiap kali menghembuskan nafas, kita kehilangan air dalam bentuk wap. Jika dikumpulkan, kita mungkin boleh dapat satu atau dua gelas air yang hilang melalui pernafasan.
Ini sebabnya pakar kesihatan menyarankan kita minum sekurang-kurangnya lapan gelas atau satu liter air setiap hari. Sumber air bukan hanya daripada air minuman kerana ia juga ada dalam makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
Berapa banyak air yang kita perlukan?
Secara umumnya setiap orang memerlukan sekurang-kurangnya lapan gelas air atau satu liter air sehari. Namun, jumlah ini berbeza antara setiap individu, aktiviti dilakukan dan cuaca tempat tinggal. Tentu saja jika kita melakukan senaman pada hari panas, kita kehilangan lebih banyak air melalui peluh.
Air yang keluar ini perlu diganti segera, sama ada ketika atau selepas bersenam, untuk mengelak masalah kekeringan. Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.
Jika terlalu banyak minum, tidakkah akan berlaku keracunan air?
Memang boleh, tetapi ia jarang berlaku. Sebenarnya sukar bagi orang sihat mengalami keracunan air. Ia biasanya berlaku pada bayi. Malah, individu yang alami masalah berat badan berlebihan perlu minum lebih banyak air, iaitu segelas bagi setiap 11 kilogram melebihi berat badan unggul.
Mereka yang bercita-cita mengurangkan berat badan juga digalakkan minum banyak air. Kekurangan air merendahkan kadar metabolisma dan badan tidak boleh memecah dan menggunakan lemak dengan berkesan. Akibatnya, proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.
Masalah retensi air atau ketidakbolehan badan mengeluarkan air dari pundi kencing menjadi lebih buruk jika kita tidak mendapat cukup air. Ada kalanya masalah ini boleh diatasi dengan minum lebih banyak air untuk menggalakkan pembuangan air berlebihan.
Oleh kerana kebanyakan zat makanan larut dalam air, mungkin ada yang risau ia dibuang melalui air kencing. Jangan risau. Masalah ini tidak berlaku kerana buah pinggang kita mempunyai sistem penapisan yang cerdik. Hanya bahan tidak berguna dibuang. Semua khasiat makanan diserap ketika dalam usus dan dimasukkan ke dalam darah untuk diagihkan ke seluruh badan.
Sebenarnya ramai mengalami masalah kekurangan air tanpa disedari. Malah, ramai juga berkata tidak mahu kerap berulang ke tandas sebagai alasan untuk tidak minum banyak air. Tindakan ini sebenarnya meracun diri kerana tanpa air yang cukup, badan sukar mengeluarkan bahan toksik dan boleh berkumpul membentuk batu karang.
Tanpa air yang cukup juga, nutrien daripada makanan tidak dapat diagihkan dengan baik dan menyebabkan lebih banyak lemak terkumpul dalam badan. Bentuk dan saiz otot turut berubah. Paling malang , jika kekurangan air meningkatkan paras bahan toksik hingga membahayakan nyawa.

Kesan kekurangan cecair
Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan:
Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek)
Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah
Sukar memberi tumpuan terhadap perkara dilakukan terutama pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak
Tekanan darah menurun
Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurang menyebabkan rasa mengantuk
Lesu pada waktu siang
Sakit belakang
Dehidrasi
Sakit kepala
Memperlahankan kadar metabolisma
Meningkatkan risiko kanser usus, pundi kencing dan payu dara
Sendi dan otot mengalami kekeringan
Menyukarkan penyingkiran bahan toksik
Meningkatkan keinginan untuk makan
Darah menjadi pekat
Mudah keliru.
Degupan jantung meningkat
Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan
----------------------------------
Petikan menarik untuk di baca..dah lupa amik kat mana..

Acid-Alkaline Balance

Proper Health starts with the correct acid-alkaline balance in your body. The pH level (acid - alkaline measurement) of our internal fluids affects every cell in our bodies. Extended acid imbalances of any kind can overwhelm your body, and lead to health complications.
Just as the body regulates its temperature in a rigid manner, so will it manage to preserve a very narrow pH range - especially in the blood. As a matter of fact, the body will go to such great lengths to maintain a blood pH of 7.365 that it will even create stress on other tissues, body systems, and organs to do so. Chronic acidity will interrupt all cellular activities and functions - it interferes with life itself.
When the pH of the body gets out of balance (too acidic), we may experience low energy, fatigue, excess weight, poor digestion, aches and pains, and even more serious disorders.

The cycle of acidity begins primarily as a result of three things:
1. Ingesting acids. Eating too many acidifying foods like processed sugar, meats, dairy, coffee, alcohol, etc. Create an acid ash in the body. These acids can overload the body’s ability to neutralize them.

2. Creation of acids. Pathogens and microforms create acidifying toxins in the body. As the body becomes more and more acidic, bad bacteria, yeasts and other microforms proliferate in the body. Since these organisms are living, they eat as well as create resulting toxins. These toxins are often very acidifying.

3. Improper elimination of acids. Not all acids are the same; some are weak and some are strong. Weak acids like citric acid are much easier to neutralize than strong acids like uric acid. The body uses many systems in order to buffer acids including breath, mineral reserves, and fat. When the body’s buffering systems become compromised, excess acids build up.

The process of reestablishing acid-alkaline balance begins with proper diet and nutrition. This includes eating alkalizing foods (vegetables, low sugar fruits, etc.), super hydration (drinking plenty of alkaline water that is ionic and structured), and proper supplementation.

pH Balance begins with super hydration

Water is the most crucial factor in establishing and maintaining proper acid-alkaline balance. Since your body is 70% water, it is extremely important to constantly replenish your supply of it. The body loses 2.5 liters of water every day just through normal bodily functions. The quality of the water that you drink is just as important as the quantity of water you drink. The water you put in your body must be able to prevent toxins and chemical substances from accumulating and creating destructive influences on cells. Water must also transport minerals and nutrients required for cell metabolism, and remove any substances that can damage the cell. Ideally, the water you drink should have a ph between 9 and 10, and you should be drinking 3-4 liters of it daily.
In order to hydrate your body optimally, you need to drink water that is alkaline and ionized. Alkaline water helps to neutralize stored acids and toxins. Once these acids are neutralized, they can then be removed by the body. Alkaline water containing ionic minerals also acts as a conductor of electrochemical activity from cell to cell. Reports from studies suggest that ionized, alkaline water can help the body resist disease and slow aging by:

Increasing Intracellular Hydration
Replenishing Essential Minerals
Stabilizing and Protecting Cells
Helping To Maintain Normal Blood Flow and Acid Alkaline Balance
Flushing Out and Preventing Wastes from Accumulating in Cells
Preventing Free Radicals from Forming and Damaging Other Cells


No comments:

Post a Comment